بسم الله الرحمن الرحیم
- گفت: فلانی چه طلبهی نازنینی است! علاوه بر درس خواندن، روزی چند ساعت در مغازهی سوپری کار می کند، تا خرجی خانواده را تامین کند و معتقد است این کار تنها راه پیش روی اوست و ناچار به پیمودن آن است…
- گفتم: یکم: خداوند روزیرسان اهل علم بوده و کسانی را که با توکّل به خداوند خویشتن را وقف علم نمایند، روزی آنان را تضمین کرده است.
- دوم: اگر کسی به وظایف طلبگی خود مبادرت کند، خدا و مردم او را تامین میکنند.
- سوم: در صورت انتخاب شغل مادی، از نظر پیشرفت و سطح دانش، شخص آسیب میبیند .
- چهارم: ایمانِ ضعیف، مهمترین منشا عدم نزول برکات برای اهل دانش است.
- در بیان در بیان امیر مؤمنان علیه السّلام آمده است:
أَيُّهَا النَّاسُ، اِعْلَمُوا أَنَّ كَمالَ الدِّينِ طَلَبُ الْعِلْمِ وَ الْعَمَلُ بِهِ، وَ أَنَّ طَلَبَ الْعِلْمِ أَوْجَبُ عَلَيْكُمْ مِنْ طَلَبِ الْمَالِ، إِنَّ الْمَالَ مَقْسُومٌ بَيْنَكُمْ مَضْمُونٌ لَكُمْ، قَدْ قَسَمَهُ عَادِلٌ بَيْنَكُمْ وَ ضَمِنَهُ، سَيَفِي لَكُمْ بِهِ، وَ الْعِلْمُ مَخْزُونٌ عَلَيْكُمْ عِنْدَ أَهْلِهِ قَدْ أُمِرْتُمْ بِطَلَبِهِ مِنْهُمْ، فَاطْلُبُوهُ وَ اعْلَمُوا أَنَّ كَثْرَةَ الْمَالِ مَفْسَدَةٌ لِلدِّينِ مَقْسَاةٌ لِلْقُلُوبِ، وَ أَنَّ كَثْرَةَ الْعِلْمِ وَ الْعَمَلِ بِهِ مَصْلَحَةٌ لِلدِّينِ سَبَبٌ إِلَي الْجَنَّةِ، وَ النَّفَقَاتُ تَنْقُصُ الْمَالَ وَ الْعِلْمُ يَزْكُو عَلَي إِنْفَاقِهِ، وَ إِنْفَاقُهُ بَثُّهُ إِلَي حَفَظَتِهِ وَ رُوَاتِهِ. بحارالأنوار، ج 1، ص 175
اي مردم! بدانيد كه كمال دين جستوجوي دانش و عمل به آن است و بيگمان جستوجوي دانش از جستوجوي مال بر شما واجبتر است؛ چون مال ميان شما قسمت و تضمين شده است و آن را خداي دادگر ميان شما قسمت و ضمانت كرده است و به آن وفا ميكند. ولي دانش در گنجينهاي دور از چشم شما و نزد اهلش نهاده شده است و به جستوجوي آن فرمان يافتهايد؛ پس آن را بجوييد و بدانيد كه فراواني مال، مايه تباهي دين و سختي دل است و حال آنكه فراواني دانش، صلاح دين و وسيله رسيدن به بهشت است. بخشش، مال را كاهش ميدهد و دانش با بخشش، افزايش مييابد؛ زيرا بخشش دانش، انتشار آن در ميان حافظان و ناقلان آن است.